Methodisch Begeleider Dienst Justitiële Inrichtingen 27-02-2024

 1. Vacatures Ter Apel
 2. Methodisch Begeleider Dienst Justitiële Inrichtingen 27-02-2024

Werken in Ter Apel

 

Introductie vacature 

Vanaf het moment dat een gedetineerde de Penitentiaire Inrichting (PI) Ter Apel binnenkomt begint de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) met het voorbereiden van een succesvolle terugkeer naar het land van herkomst. Als methodisch begeleider heb je hier een belangrijke rol in. Heb jij je hbo of WO-diploma op zak en wil je werken in een bijzondere en unieke omgeving? Lees dan snel verder.

Standplaats: Ter Apel Aantal uur: 32 - 36 Maandsalaris: € 2.945 - € 3.954 Vakgebied: Begeleiding en bewaring Opleiding: Bachelor - HBO Reageren voor: 12-03-2024 Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Copy Link

Vanaf het moment dat een gedetineerde de Penitentiaire Inrichting (PI) Ter Apel binnenkomt begint de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) met het voorbereiden van een succesvolle terugkeer naar het land van herkomst. Als methodisch begeleider heb je hier een belangrijke rol in. Heb jij je hbo of WO-diploma op zak en wil je werken in een bijzondere en unieke omgeving? Lees dan snel verder.

Standplaats: Ter Apel Aantal uur: 32 - 36 Maandsalaris: € 2.945 - € 3.954 Vakgebied: Begeleiding en bewaring Opleiding: Bachelor - HBO Reageren voor: 12-03-2024 Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd


Van penitentiaire inrichtingen en justitiële jeugdinrichtingen tot detentiecentra en tbs-klinieken: zo'n 16.000 collega's van DJI zijn elke dag bezig met de uitvoering van vrijheidsstraffen en vrijheidsbenemende maatregelen die door de rechter zijn opgelegd. Dat klinkt misschien simpel, maar er zit meer achter. De menselijke maat, de veiligheid bewaren, een goede verzorging, een zinvolle dagbesteding, bevorderen van de zelfredzaamheid en de ondersteuning bij de voorbereiding van de terugkeer naar de maatschappij vragen om jouw kennis en kunde.

Dit ga je doen


Tijdens het detentie- en re-integratieproces (D&R-proces) van een gedetineerde zijn er aantal zaken van belang namelijk: het gedrag van de gedetineerde, zijn mogelijkheden, risico's en slachtofferbelang. Om deze zaken eerlijk en onderbouwd te kunnen beoordelen, is het belangrijk om op een methodische manier het detentie- en re-integratieplan op te stellen en actueel te houden. Het is echt een functie met focus op het begeleiden van onze medewerkers zodat wij een optimaal D&R-proces kunnen leveren aan onze gedetineerden.
Je brengt de theorie van methodisch handelen naar de praktijk en geeft 'coaching on the job'. Je vergroot het 'draagvlak' van het Detentie- & Re-integratietraject bij het personeel, waardoor het van 'iedereen' is in de PI.
Verder heb je een belangrijke rol in het verbeteren van het proces waar gedetineerden mee te maken krijgen. Je beoordeelt hun dossiers aan de hand van een vastgestelde systematiek. Vervolgens formuleer je met het hoofd Detentie & Re-integratie en de diverse portefeuillehouders verbeterpunten om het eerste deel van het D&R-proces (intake en screening) op orde te brengen. Zo wordt er een goede start gemaakt met persoonsgerichte detentie en re-integratieplannen met concrete re-integratiedoelen en -acties. Zodra het proces van intake en screening op orde is, geef je feedback, ondersteuning en coaching aan medewerkers op het verbeteren van de zes-wekelijkse gedragsrapportages over de gedetineerde. Je zorgt voor een breder beeld voor de organisatie van de kwaliteit en kwantiteit m.b.t. het invullen van D&R-plannen (rapportages) dankzij doorlopend dossieronderzoek. Je stelt iedere maand een rapportage op m.b.t. de voortgang.
Daarnaast geef je ondersteuning en coaching aan de voorzitters van het multidisciplinair overleg (MDO) over de methodische aanpak. Ook geef je feedback op de voorzittersrol en doe je een check op de volledigheid van dossiers (bij de voorbereiding op MDO). Je zorgt ervoor dat er meer inzicht is bij medewerkers binnen de vestiging van de relatie/samenhang tussen de Wet Straffen en Beschermen en het D&R-proces. Je weet hoe belangrijk het is om het kennisniveau van medewerkers met betrekking tot het opstellen van re-integratiedoelen te vergroten. En daarnaast zorg je er ook direct voor dat het kennisniveau en het bieden van handelingsperspectief voor medewerkers bij het voeren van trajectgesprekken ook wordt vergroot.
Je werkt nauw samen met de methodiek coaches van de PI op locatie. Daarnaast werk je ook samen met de implementatiecoördinator die zo nu en dan op locatie komt. De implementatiecoördinator helpt de PI met het in de praktijk brengen van de Wet straffen en beschermen en bij de kwalitatieve verbetering van het D&R-proces.

VRAGEN OVER DEZE FUNCTIE? Vacaturenummer: 49721

Mevrouw R. Groen, plv. hoofd Detentie en Re-integratie

Geert ten Brink, Recruiter Werving & Selectie Noord

Dit neem je mee

 • Afgeronde of bijna afgeronde opleiding op hbo of WO-niveau; Bijvoorbeeld: hbo Social Work of een mastercriminologie;
 • Kennis in trajectmatig werken;
 • Kennis van de 'Wet straffen en beschermen' en de 'Penitentiaire beginselenwet' is een pré;
 • Kennis van modellen en methoden van gedragsbeïnvloeding is een pré.

Dit is je kracht:

 • Je bent doortastend, zelfstandig en ondernemend;
 • Je beschikt over goede coachingsvaardigheid en goede uitdrukkingsvaardigheid;
 • Je geeft niet snel op en hebt doorzettingsvermogen.

Beschik jij niet over alle vereisten, maar ben je gemotiveerd en kan je deze motivatie goed overbrengen?

Dit kun je verwachten

 • Een Individueel Keuzebudget. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en stel je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samen. Het kan bijvoorbeeld bestaan uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) of vakantiedagen
 • Volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer
 • Een pensioenregeling
 • Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof
 • Studiemogelijkheden voor persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling
 • De mogelijkheid gebruik te maken van bedrijfsfitness

 • Salarisniveau - min. Schaal 08 - max. Schaal 08
 • Maandsalaris - min. €2.945,00 - max. €3.954,00 (bruto o.b.v. 36 uur)
 • Dienstverband - Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (met eventueel een proeftijd van maximaal 1 maand)
 • Contractduur - 1 jaar
 • Minimaal aantal uren per week - 32
 • Maximaal aantal uren per week - 36

er zit meer achter werken biJ Penitentiaire Inrichting Ter Apel

Je krijgt zo'n tweehonderd collega's in allerlei functies. Denk aan penitentiair inrichtingswerkers, complexbeveiligers en arbeidsbegeleiders. Wat jullie gemeen hebben is de professionele en respectvolle zorg voor ruim zestig nationaliteiten en honderd culturen. Meer nog dan op andere locaties beweegt de dynamiek van de sfeer 'binnen' mee met wat er 'buiten' gebeurt, zoals onveilige situaties in de landen van herkomst. Waar de ene dag soepel verloopt, kan het op de andere dag onrustig zijn. Afhankelijk van je baan merk je dat in het directe contact met de gedetineerden of meer op een afstand.

Meer over jouw toekomstige afdeling

De penitentiaire inrichting (PI) Ter Apel is aangewezen als locatie voor vreemdelingen in strafrecht (VRIS). Deze gedetineerden hebben een strafbaar feit gepleegd, waardoor ze ongewenst zijn of worden verklaard. Zij zullen, nadat zij de opgelegde straf hebben uitgezeten, Nederland moeten verlaten.
De PI Ter Apel heeft een capaciteit van 434 plaatsen, zowel huis van bewaring als gevangenisplaatsen. Ook hebben we 28 plaatsen binnen de extra zorgvoorziening. De VRIS-vestiging is primair gericht op de tenuitvoerlegging van de detentie en het werken aan de terugkeer naar het land van herkomst. Dit gebeurt via de Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen, uitlevering, strafonderbreking en andere mogelijkheden. Binnen het VRISregime werken wij actief aan een veilig en goed leef- en werkklimaat. En tegelijkertijd geven wij de terugkeer en uitlevering meer vorm en inhoud.
De afdeling Detentie en Re-integratie (D&R)
De afdeling D&R bestaat uit casemanagers, een coördinator reintegratiecentrum, medewerkers backoffice en medewerkers bevolkingsadministratie. De afdeling wordt aangestuurd door een Hoofd en een plaatsvervanger.

PI Ter Apel biedt plaats aan 456 gedetineerden

De gemiddelde verblijfstijd van een gedetineerde is 320 dagen.

Het totale personeelsbestand van PI Ter Apel bestaat voor 25% uit vrouwen en 75% uit mannen.

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft? Er zit meer achter werken bij DJI

Je bent samen met je team én gedetineerden verantwoordelijk voor een terugkeer in de maatschappij. Gedetineerden worden uiteindelijk gewoon weer iemands buur. Je werkt hier aan veiligheid door mensen vooruit te helpen. Positieve verandering begint met het besef dat het een optelsom is van de kleinste successen. Die leiden tot groots resultaat. Om dat te bereiken moet je verder kijken, voorbij aan wat iemand gedaan heeft.

Spreekt werken bij DJI je aan?


Deze VOG is noodzakelijk om in dienst te kunnen treden bij DJI. Wil je weten of je recht hebt op een VOG?

Vacature eisen

onbekend

 

FunctietitelBegeleider
Indicatie salaris (min – max]2945 – 3954
OpleidingsniveauHBO
Aantal uren (min – max)32 – 36
Contactgegevensonbekend , onbekend onbekend
Type contractTijdelijk
BrancheOverheid/Non-profit
LocatieTer Apel, Groningen,Nederland
Soliciteer directhttps://www.werkenbijdji.nl/vacature/begeleiding-en-bewaring/methodisch-begeleider-49721

Past deze vacature in jouw straatje? Solliciteren kan nu eenvoudig. Wees er snel bij en hopelijk krijg je snel een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Deel deze vacature

Redactie Nieuwsuitterapel.nl

Wij verzamelen de nieuwste vacatures in Ter Apel en omstreken. Ben jij op zoek naar werknemers en wil je jouw vacature hier plaatsen? Neem dan contact met ons op.